dinsdag 24 maart 2015

Studenten Urban Studies activeren Assen!


De eerstejaarsstudenten Urban Studies doen een project in Assen en de Assense bevolking mag dat weten! Vrijdag 20 maart zijn de ongeveer 100 eerstejaars dan ook de straat op gegaan om op verschillende, vaak ludieke, manieren aandacht te vragen voor hun project. Met deze aandacht proberen de studenten input van de bewoners en bedrijven in Assen te krijgen voor het project dat ze dit kwartiel uitvoeren. Het bezoek is niet ongemerkt voorbijgegaan!

Voor de integrale opdracht ‘Ruimte voor intitiatief’ maken de groepen studenten een plan voor een ruimtelijke ingreep op verschillende plekken in Assen. Een ingreep die ervoor moet zorgen dat veel plekken in Assen een stukje beter worden. Het vak ‘Activeer het netwerk’ haakt bij deze opdracht aan. De studenten worden uitgedaagd om zoveel mogelijk mensen en bedrijven in Assen te activeren om, bijvoorbeeld met social media, input te geven voor de plannen van de studenten. Een goed plan voor een plek kun je immers nooit maken zonder dit samen te doen met de mensen die dagelijks gebruik maken van die plek!




Omdat aandacht creëren alleen online nooit lukt is ook ‘offline’ aandacht trekken dus het devies om de mensen in Assen te activeren. Dat was voor de studenten niet tegen dovemansoren gezegd. Al in de dagen voorafgaand aan het bezoek belden de studenten zelf de krant, wat ervoor zorgde dat de Asser Courant een uitgebreid artikel schreef over de studenten. Ook is een groep studenten volop op Twitter actief om aandacht te vragen voor hun plannen.
Tijdens de dag zelf zijn op vele plekken in de stad studenten te zien die mensen vragen enquêtes in te vullen, aandacht trekken met posters en flyers voor hun Facebookpagina’s, wordt bewoners gevraagd op basis van afbeeldingen hun voorkeur qua ontwikkeling aan te geven. Ook wordt bekeken waar de meeste mensen vanaf het station naar toe gaan, om te kijken hoe de verbinding van het station met het centrum is en wordt op het marktplein door een groep samen met bewoners ‘live’ een woordweb over Assen gemaakt op een groot Canvas. 


In de middag presenteert de gemeente Assen zich zelf aan de studenten. De Social mediamedewerkster van de gemeente, de ondersteuner van de wethouder stadontwikkeling en de stichting Sensor City Assen presenteren hun dagelijks werk aan de studenten. Natuurlijk werd de wedervraag gesteld en zullen de studenten op hun beurt over enkele weken de resultaten weer presenteren aan de gemeente Assen en misschien nog wel belangrijker, de bewoners van Assen!