dinsdag 3 februari 2015

Tweedejaars studenten Bestuurskunde helpen Bewonersinitiatief in Enschede Noord

Zes studenten Bestuurskunde hebben voor het kersverse Bewonersbedrijf Beien onderzocht hoe de initiatiefnemers van het Bewonersbedrijf andere vrijwilligers aan zich kunnen binden. Het Bewonersbedrijf is met vliegende vaart van start gegaan en er is nu dringend behoefte aan meer en andere actieve mensen. Beien zoekt mensen die een project willen ontwikkelen en opstarten, mensen die kunnen klussen, die het leuk vinden om iets te organiseren, ideeën hebben en die willen ontwikkelen. Daarnaast is Beien op zoek naar mensen die gebruik willen maken van de  diensten en faciliteiten van Beien. Het Bewonersbedrijf is voor, door en van àlle bewoners van Enschede Noord.
Een interactieve gastles van Ernst Bergboer     

Overleg met de opdrachtgever
Ernst Bergboer, de voorzitter van Beien, is de opdrachtgever van het onderzoek. In het onderwijsblok Leefbaarheid en Duurzaamheid zijn de zes BSK-studenten met zijn opdracht aan de slag gegaan. Ze hebben Bergboer geïnterviewd over de doelstellingen van Beien, zijn visie op het bedrijf, op de rol van het bestuur en de verwachtingen van de rol van vrijwilligers. Daarna hebben de zes onderzocht welke participatiemethodiek het best bij Beien past.


Het onderzoek voor Beien is erg interessant voor de opleiding Bestuurskunde. Burgerinitiatieven nemen enorm in aantal toe en zorgen voor veranderingen in de relatie tussen overheid en burgers. Voor de studenten was dit dè kans om met een heel actueel thema bezig te zijn en voor een echte opdrachtgever te werken. Beien gaat aan de slag met hun adviezen!