woensdag 26 maart 2014

Milieukunde student terug van Zuidpoolexpeditie

Afgelopen zondag (23-03) zijn de studenten Micha Klaarenbeek van Saxion en Robbin Drost en Roderick Bunschoten van Aventus terug gekeerd van hun zuidpool expeditie. Ze namen deel aan deze expeditie samen met tientallen jongeren/studenten uit de gehele wereld via de organisatie www.2041.com van Robert Swan.  Doel van de reis was om zelf te zien waarom Antarctica beschermd moet worden en dit als ambassadeurs uit te dragen aan andere jongeren en studenten. 

Zwerven tussen de ijsbergen van de Zuidpool
Het avontuur begon 3 weken geleden in het zuidelijkste puntje van Argentinië. Daar stapten de 3 studenten uit Nederland, met ruim 80 medepassagiers uit de hele wereld, op de boot van expeditieleider Robert Swan. Swan is poolreiziger en internationaal pleitbezorger voor duurzame en schone energie. Na een stormachtige overtocht kwamen ze aan in de verstilde, witte wereld van de bultruggen en pinguïns. ‘Onbeschrijflijk…. Het is alsof je op een andere planeet bent’, aldus Micha en Roderick, ‘Je voelt je in dit grootse landschap zo nietig!’

G0072894

















Slapen tussen de pinguïns
pinguin of the dayDe natuur was genadeloos. De studenten zagen dat jonge pinguïns het dagelijkse diner waren van de walrussen. De natuur was nieuwsgierig. Een bultrug zwom ruim een uur met de studenten mee, draaikolkend naast en onder hun kleine bootje. De natuur was dichtbij. Tijdens de hikes liepen pinguïns en studenten samen op. Er gold maar een ‘verkeersregel’ op de eilanden van de Zuidpool: Pinguïns hebben altijd voorrang! Tijdens een nacht buiten kamperen, onder de sterrenhemel, scharrelden deze dieren rustig tussen de slaapzakken van de studenten.

Smeltende gletsjers en afbrokkelende ijsbergen
Tijdens de reis ervoeren de studenten zelf hoe kwetsbaar deze indrukwekkende wildernis is. De boot ging vaak door een zee van ijsschotsen, terwijl deze er eigenlijk niet hadden moeten zijn. De gletsjers in Zuid-Amerika voorzien de bevolking van drinkwater. Door de temperatuurstijging smelten deze in rap tempo. ‘Ze zijn al voor de helft gesmolten…. En daarmee verdwijnt dus ook het drinkwater’.

Voor meer reisverhalen: www.aventuscleantechzuidpoolexpeditie.nl