donderdag 30 april 2015

Studenten Bestuurskunde en Ruimtelijke Ontwikkeling (Urban Studies) ontwerpen interventies voor Assen

Wat kun je als eerste ingreep doen om de ambities van de gemeente Assen voor de Florijnas waar te maken? Dat is de vraag waarmee eerste jaars studenten van de opleidingen Bestuurskunde en Ruimtelijke Ontwikkeling (Urban Studies) in hun derde periode bezig zijn geweest. In de integrale opdracht staat het ontwerpen van een interventie op een plek centraal. Deze thematisering past binnen een recente ontwikkeling in stadsontwikkeling waarbij de Urban Professional wordt aangesproken op twee kwaliteiten, het bedenken van tactische interventies en het ongevraagd zelf een opgave kunnen maken.

Tactische interventies worden steeds meer gepleegd, omdat enerzijds het geld ontbreekt om grote gebaren in de ontwikkeling van de stad te maken. Anderzijds passen tactische interventies ook bij de veranderende rol van de gebruikers van de stad. Zij zijn veel meer geneigd zelf hun omgeving te veranderen en te ontwikkelen. Hier passen meer experimentele en kleinschaliger ingrepen bij die de relatie tussen gebruiker en stad onderzoeken. Uiteindelijk kunnen interventies leiden tot een nieuwe strategie voor een stad, of in het geval van Assen een extra betekenis voor hun strategie voor de FlorijnAs.

Het ongevraagd zelf een opgave kunnen maken, of unsolicited architecture, vraagt bepaalde kwaliteiten van een student.Het gaat hierbij om een nieuwsgierige en kritische houding tegen de ontwikkeling van de stad en het vermogen om dit te vertalen naar een interventie voor de stad. Het idee is hierbij het belangrijkste, conceptueel denken en verbeelden waren dan ook aandachtspunten van het project. Zonder gebruikers geen idee, dus is de studenten gevraagd om bij hun idee een netwerk te zoeken die ondersteunend of uitvoerend kan zijn voor hun interventie. De gemeente Assen, in het bijzonder het projectbureau FlorijnAs en de politiek, was dan ook blij verrast met de input die de studenten gaven aan hun ambitie.