donderdag 22 mei 2014

Studenten van het Saxion op bezoek in Cluj, Roemenië


Van 11 tot 17 mei zijn docenten en een groep studenten naar Cluj geweest. Cluj is de tweede stad van Roemenië en ligt in het Noordwesten van Roemenië in de streek Transsylvanië. Cluj wil de culturele hoofdstad van Europa worden in 2021. Voor die tijd moeten een aantal problemen aangepakt worden. 15 studenten van Saxion hebben met 18 studenten van European Studies van de Babes- Bolyai  University in multidisciplinaire en multiculturele groepen samengewerkt. Vanuit de academie Bestuur, Recht en Ruimte van Saxion ging het o.a. om studenten van Stedenbouwkundig Ontwerpen, Integrale Veiligheidskunde, Sociaal Juridische Dienstverlening en Urban/Rural Fringes and Smart Cities.  De groepen hebben oplossingen bedacht voor de invulling van court yards, de parkeerproblematiek en de mobiliteitsproblemen in de stad.

 

Als je denkt dat Roemenië onderontwikkeld is, dan heb je het mooi mis. Cluj heeft ongeveer 350.000 inwoners. 1 op de 4 inwoners is student aan de vele universiteiten die de stad rijk is. Op vele faculteiten wordt lesgegeven in Roemeens, Hongaars, Duits en Engels. Iedereen in de stad spreekt Engels en de studenten spreken het Engels buitengewoon goed. Door de vele studenten heeft de stad een zeer jeugdige en hippe uitstraling. Overal zie je jongeren. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en de sfeer is buitengewoon prettig. De stad heeft ontzettend veel restaurants en pubs die stuk voor stuk hipper zijn dan de gemiddelde horecagelegenheid in Nederland. Het eten is van een zeer hoog niveau voor een zeer lage prijs. Volgend jaar is Cluj dan ook European Youth Capital! Niet alles is natuurlijk fantastisch. Wat zeker voor verbetering vatbaar is, is het verkeerssysteem en het giga parkeerprobleem. Deze problemen schreeuwen om goede ideeën van de studenten.



Cluj wil in 2021 graag culturele hoofdstad van Europa zijn. Ter voorbereiding op de kandidaatstelling hebben studenten van Saxion en Babes Bolyai een project uitgevoerd.  De opdrachten voor de verschillende studentgroepen waren  om op verschillende schaalniveaus ideeën te genereren om de binnenstad leefbaarder te maken. Dit ging over de invulling van Court Yards, parkeren en de verkeers- en mobiliteitsstructuur in de stad. Elke ochtend werd om 9.00 gestart met een specifieke nevenopdracht waarna in groepen verder werd gewerkt. Tussen 17.00 en 19.00 uur vonden dagelijks presentaties plaats en konden de verschillende groepen  met elkaar afstemmen. Op vrijdagmiddag werd het eindresultaat aan het stadsbestuur gepresenteerd. Zij waren verrast door de goede, (deels) makkelijk uitvoerbare ideeën. Ze plaatsen de presentatie op hun internetsite en in de plaatselijke krant. Het was ontzettend mooi om te zien hoe makkelijk de studenten met elkaar integreerden. De multidisciplinaire groepen werkten verfrissend. Het was een fantastische ervaring waarbij veel is geleerd.
Voor de academie hebben docenten gekeken of er ook nog andere faculteiten binnen de Universiteit Babes-Bolyai   zijn die mogelijk interessant zijn voor samenwerking. Naast gesprekken met European Studies hebben we gesprekken gehad met mensen van drie andere faculteiten. We hebben gesproken met de mensen van Faculty of Geography, College of Political, Administritive and Communication Sciences (FSPAC) en  de Faculty of Business. De vervolgstap is om te kijken of we samenwerkingsovereenkomsten kunnen sluiten. Het zou mooi zijn als volgend jaar een studenten-uitwisseling via Erasmus op gang komt. De groep studenten had al een slogan bedacht voor de kandidaatstelling: 2021 reasons to visit Cluj.