zondag 25 mei 2014

Saxion studenten Stedenbouwkundig Ontwerpen Internationaal: “Copenhagen Nordhavnen”

Tijdens het afstudeertraject van SO (Stedenbouwkundig Ontwerpen), werken Nederlandse studenten gedurende een jaar samen met studenten uit de hele wereld aan twee recente projecten in het buitenland, die elk een half jaar duren. We noemen dit afstudeertraject het Final Year. De studenten bezoeken met hun afstudeerbegeleiders de projectlocatie en werken ter plaatse met het werkveld en een universiteit. Het afgelopen semester hebben de studenten gewerkt aan het project “Copenhagen Nordhavnen”. De opdracht was om een strategisch en duurzaam stedenbouwkundig ontwerp te maken voor de herontwikkeling van de Nordhavnen. De Final Year studenten van SO begonnen het project daarom met een designweek in Kopenhagen, waar zij door professionals werden rondgeleid op de locatie en de meest recente stedenbouwkundige ontwikkelingen in het havengebied bezochten. Daarnaast deden ze een workshop waarin ze  de projectlocatie ruimtelijk hebben onderzocht en geanalyseerd. Deze workshop werd begeleid door Rita Justesen (head of Planning at Copenhagen City & Port Development).

In mei hebben de studenten tijdens een designweek in Rotterdam referentieprojectengeanalyseerd. Ze kregen ondermeer een rondleiding op Maasvlakte 2 en werkten op locatie in projectgroepen met het doel de in Rotterdam opgedane kennis te vertalen in het ontwerp voor de haven in Kopenhagen.

De resultaten van “Copenhagen Nordhavnen” worden op maandag 30 juni vanaf het middaguur in ruimte C.076 (Saxion Deventer) gepresenteerd aan het werkveld en andere belangstellenden. De twee beste projecten zullen worden gepubliceerd in het vaktijdschrift voor stedenbouw en landschapsarchitectuur “De Blauwe Kamer”.