maandag 17 februari 2014

Samenwerking tussen docentonderzoekers en (oud) studenten in de Achterhoek

In verschillende combinaties van studenten (inclusief net afgestudeerden) en onderzoekers van het lectoraat duurzameleefomgeving is er de afgelopen jaren gewerkt aan opdrachten voor de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en LTO Noord Projecten met als onderwerp: vrijkomende agrarische gebouwen (VAB).
 


In het rapport Nieuwe Melkkoeien in de stal (2011) tonen de studenten Leon Eijsink en Nico Schuerink (ROP) en de onderzoekers Kjell Erik Bugge en Goos Lier de resultaten van het onderzoek naar de processen bij functieverandering van agrarisch naar een nieuwe economische activiteit. Er is gesproken met initiatiefnemers, ambtenaren en intermediairs.  In 2012 is er door Nadine Volkerink (Vastgoed en Makelaardij) op basis van bestaande VAB-initiatieven een inspiratieboek samengesteld.
In 2013 is het Lectoraat Duurzame Leefomgeving  gevraagd een instrument te ontwikkelen om de economische effecten van VAB-initiatieven vroegtijdig in beeld te kunnen brengen. LTO en KvK zijn van mening dat bij beoordelingen van aanvragen door de gemeente voor een omgevingsvergunning het economische effect van het initiatief onvoldoende in beeld wordt gebracht. Twee net afgestudeerde studenten van ROP, Marnix Deterd Oude Weme en Lissa Pape, hebben aan dit onderzoek meegewerkt.  Het onderzoek is begeleid door een stuurgroep bestaande uit medewerkers van de KvK, LTO, Regio Achterhoek en de gemeente Winterswijk.



 De resultaten zijn vastgelegd in de rapporten:

-Economische belangen binnen beleid VAB-werken in de Achterhoek, onderzoeksrapport
-Economische belangen binnen beleid VAB-werken in de Achterhoek, Instrument plus Toelichting

Begin maart is er een bijeenkomst van de organisatie Regio Achterhoek waarin het rapport verder zal worden besproken.

Terugkijkend op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren in de Achterhoek zijn er enkele belangwekkende ontwikkelingen gaande. In vergelijking met omliggende gebieden heeft de regio Achterhoek behoorlijk last van krimp en dan vooral economische krimp. Werk moeten de Achterhoekers steeds vaker buiten de Achterhoek zoeken. Ondertussen zijn allerlei organisaties die zich in zetten voor regionale ontwikkeling opgeheven. De hoeveelheid vierkante meters agrarische bebouwing die vrijkomt is immens. Voorzieningen in dorpen nemen af. Het blijkt ook dat de crisis creatief maakt. Enkele gemeenten gaan heel ver met het opnieuw inrichten van voorzieningen en gemeentelijke taken. Kortom, er zijn veel uitdagingen waar een gemeenschappelijke opgave ligt voor de regio Achterhoek en voor Saxion.  
Goos Lier, docent onderzoek Kenniscentrum Leefomgeving