dinsdag 9 juni 2015

Gamen voor je studie?!

Mike Wissing (1e jaars student Ruimtelijke Ontwikkeling) : ‘Als urban professional zal je in de praktijk dagelijks moeten onderhandelen. Daarom staat in deze periode bij het project 'Global/Local' onderhandelen centraal. Om te oefenen met onderhandelen hebben we gebruik gemaakt van Serious Gaming. Dit zijn spellen die een leerzame en serieuze insteek hebben maar nog steeds leuk zijn om te doen. 

Het spel dat we speelde genaamd de Climategame is gebaseerd op een ruimtelijk probleem uit de echte wereld waarin onderhandelingen vast liepen. In het spel kregen we allemaal een rol toegewezen en we moesten per rol proberen onze doelstellingen te halen. Daarbij moesten we ook het algemene doel verbeteren. Ik was in het spel de gemeente. De gemeente had veel doelstelling en het was dan ook hard werken om deze te verbeteren. De doelstellingen die de gemeente had waren heel realistisch. Het waren doelstellingen zoals het verbeteren van het groen en de openbare ruimte. Dit alles moest binnen een klein budget worden gerealiseerd. 

 We hebben het spel in drie rondes gespeeld en na het spelen van het spel zijn we gaan reflecteren op onze manier van onderhandelen. Dit deden we om te kijken naar wat goed ging en wat kan worden verbeterd aan onze manier van onderhandelen. Achteraf gezien kijk ik terug op een leerzame middag. Andermans handelen kan een enorm effect hebben op je doelstellingen. Ik merkte dat er soms weinig communicatie was in mijn groep terwijl dat de basis is voor goed onderhandelen. Je zult moeten samenwerken om een optimaal resultaat te bereiken.’
 
Deze week moest er echt onderhandeld worden om tot een convenant te komen voor de inrichting van een gebied waarbij de gemeente, cultuurorganisaties, natuurorganisaties, bewoners en grondeigenaren allemaal hun eigen belangen hebben.

SeriousGaming komt ook terug in het 2e jaar van de opleiding. Zo beginnen de studenten op 3 september met het spel PlayTheCity als onderdeel van de Bootcamp voor het stadsLAB.