woensdag 8 mei 2013

Nieuw leven in de brouwerij op monumentaal landgoed?


Kasteel De Haere. Unieke projectlocatie voor 1e-jaars studenten

Hoe zorg je ervoor dat een groot landgoed met een monumentaal kasteeltje, een groot park en bossen, maar ook met bunkers uit de koude oorlog een hypermoderne boerderij en twee leegstaande in verval rakende boerderijen een aantrekkelijke plek worden voor nieuwe groepen mensen? En hoe zorg je er dan ook nog voor dat dit betaalbaar is en echt gerealiseerd kan worden?
Dat zijn de vragen waarmee de eerstejaars studenten komende 2 maanden aan de slag gaan in opdracht van de stichting IJssellandschap. Plaats van actie: het prachtige landgoed de Haere, tussen de stad Deventer en de dorpen Olst en Diepenveen.
De Stichting IJssellandschap is eigenaar van dit landgoed en veel gronden in de omgeving van het landgoed. Hierbij horen bijvoorbeeld ook het uiterwaardengebied van de Uiterwaarden met belangrijke natuur. Het onderhouden van zo'n langdoed en die natuur is een kostbare zaak. De stichting wil dit daarbij graag op zo'n manier doen dat op ook de lange en zéér lange termijn, het landgoed een mooi geheel blijft. Het vinden van een goede invulling voor de leegstaande boerderijen en bunkers en kijken of er misschien ook iets voor nieuwe doelgroepen zoals jongeren ontwikkeld kan worden is daarvoor van groot belang.

Maandag 6 mei hebben de studenten het landgoed bezocht. De komende weken worden de plannen uitgewerkt. Aan het einde van dit studiejaar worden de ideeen van de studenten op een informatiemartkt aan de stichting IJssellandschap gepsresenteerd. Bijkomende uitdaging is dus: hoe presenteer je op de meest aantrekkelijke en opvallende manieren je plannen?!


Toelichting van de opdrachtgever in het landschapspark

Locatiebezoek. Onmisbaar voor een goed plan.


Studenten op verkenning in het gebied


Bijzondere gebouwen. Unieke mogelijkheden?

Stallen in verval. Kans voor nieuwe functies?