donderdag 19 december 2013

De verschillen tussen Oost en West Berlijn

Afgelopen oktober zijn de 4e jaars studenten van de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie en Milieukunde 5 dagen naar Berlijn geweest. Berlijn is en blijft natuurlijk de meest interessante stad om te bezoeken. Ten eerste is er de weerspiegeling van de geschiedenis van Europa in de stad Berlijn en ten tweede is Berlijn een openluchtmuseum voor stedenbouwers en ruimtelijke ordenaars.

Onder leiding van de docenten Martijn Huting en Goos Lier begint de excursie met een wandeling van de Alexanderplatz naar de Branderburger Tor via Unter der Linden.



Goos: Het lichtfestival dat toevallig in onze week gaande is, is mooi meegenomen. Martijn kent de stad Berlijn als zijn broekzak en het kost hem dan ook geen enkele moeite om de achtergronden van de ontwikkelingen te schetsen. De wandeling eindigt bij Bundestag. Vervolgens is het aan de studenten en de docenten hun weg te vinden in de stad. Op de maandag is er een verdere kennismaking met de stad. Via bezoeken aan de stadsmaquettes en aan de fernsehturm ontstaat een beeld van de stad.


In de excursie is veel aandacht voor de bouwkundige experimenten in Berlijn. De koude oorlog speelt zich in de jaren 50 ook af in de architectuur. In het oosten wordt de Karl Marx allee, klassiek romeins, uit de grond gestampt en in het westen krijgen de bekendste architecten in de wereld de kans moderne flats te gaan bouwen. We bezoeken ook de prachtige woonwijken die in de jaren 30 onder het kopje het moderne wonen zijn gebouwd. Deze woonwijken vallen nu onder bescherming van de Unesco en zijn nog steeds zeer aantrekkelijk om in te wonen.
Andere excursiepunten zijn het vliegveld Tempelhof dat een nieuwe bestemming gaat krijgen, de Potzdammerplats, het Kulturinzell, het Prinzessinengarten en een bezoek aan de universiteit van Berlijn (architectuur). De museummiddag wordt gebruikt voor het bezoeken van aan oorlog en terreur gerelateerde musea. 

Voor wat betreft de vrije tijd, die wordt ook voor een belangrijk deel in gezamenlijkheid doorgebracht. De week wordt afgesloten in de kroeg tegenover ons hotel.