dinsdag 9 juni 2015

Gamen voor je studie?!

Mike Wissing (1e jaars student Ruimtelijke Ontwikkeling) : ‘Als urban professional zal je in de praktijk dagelijks moeten onderhandelen. Daarom staat in deze periode bij het project 'Global/Local' onderhandelen centraal. Om te oefenen met onderhandelen hebben we gebruik gemaakt van Serious Gaming. Dit zijn spellen die een leerzame en serieuze insteek hebben maar nog steeds leuk zijn om te doen. 

Het spel dat we speelde genaamd de Climategame is gebaseerd op een ruimtelijk probleem uit de echte wereld waarin onderhandelingen vast liepen. In het spel kregen we allemaal een rol toegewezen en we moesten per rol proberen onze doelstellingen te halen. Daarbij moesten we ook het algemene doel verbeteren. Ik was in het spel de gemeente. De gemeente had veel doelstelling en het was dan ook hard werken om deze te verbeteren. De doelstellingen die de gemeente had waren heel realistisch. Het waren doelstellingen zoals het verbeteren van het groen en de openbare ruimte. Dit alles moest binnen een klein budget worden gerealiseerd. 

vrijdag 29 mei 2015

Studenten ROP bundelen kennis in hun stage en afstudeer opdracht voor duurzame energie Apeldoorn!


Wij, Rutger Pierik (22) en  Chris Gibbs (22) 4e en 3e jaars Ruimtelijke Ordening en Planologie lopen stage bij de gemeente Apeldoorn. Rutger is bezig met zijn afstuderen en Chris met zijn stageopdracht. Saxion is in samenwerking met gemeente Apeldoorn en onderzoeksbureau Tertium een opdracht gestart waarin ruimte was voor ons als stagiaires. 

Voor de gemeente Apeldoorn zijn wij bezig om bewoners te betrekken door ze te laten meedenken over duurzame energie in Apeldoorn. Dit doen wij door het afnemen van enquêtes op straat en diepte-interviews met allerlei verschillende organisaties in Apeldoorn.
Xandra van Lipzig is namens de gemeente Apeldoorn opdrachtgever. Zij is programmamanager Apeldoorn Energieneutraal. Onze praktijkbegeleider tijdens deze opdracht is Hans Wieser. Hij is programmamanager van ons project bij de gemeente. Hij was projectleider bij grote projecten in de stad o.a. de ontwikkeling van het huidige stationsgebied.

Wat wij leuk vinden aan de stage is het contact met de gemeenschap, de bewoners, bedrijven en andere organisaties. Burgerparticipatie gaat vooral over het betrekken van mensen bij planvorming. Natuurlijk hebben we er in onze opleiding ontzettend veel over geleerd, maar het is erg leuk om dit daadwerkelijk te ervaren in de praktijk. 
 
Voor het afnemen van de enquêtes is de hulp van Saxion studenten gevraagd. Een aantal studenten is de straat op gegaan om in gesprek te gaan met bewoners van Apeldoorn. Hiervoor is eerst een leuke training gegeven door experts van Tertium met veel tips over hoe om te gaan met de verschillende typen mensen die je op straat tegenkomt. De studenten hebben veel geleerd over burgerparticipatie in de praktijk door in gesprek te gaan met bewoners. Zonder de inzet van deze studenten was het ons niet gelukt om zoveel enquêtes af te nemen, dus zijn wij en de gemeente erg dankbaar. Een mooi voorbeeld van hoe er vanaf volgend jaar samengewerkt gaat worden in het Saxion stadsLAB tussen studenten van verschillende opleidingen en verschillende jaren. De samenwerking en uitwisseling van kennis en fysieke middelen is daar ook onderdeel van.
Top Team overleg met 6 bewoners, gemeente Apeldoorn en Tertium

donderdag 30 april 2015

Studenten Bestuurskunde en Ruimtelijke Ontwikkeling (Urban Studies) ontwerpen interventies voor Assen

Wat kun je als eerste ingreep doen om de ambities van de gemeente Assen voor de Florijnas waar te maken? Dat is de vraag waarmee eerste jaars studenten van de opleidingen Bestuurskunde en Ruimtelijke Ontwikkeling (Urban Studies) in hun derde periode bezig zijn geweest. In de integrale opdracht staat het ontwerpen van een interventie op een plek centraal. Deze thematisering past binnen een recente ontwikkeling in stadsontwikkeling waarbij de Urban Professional wordt aangesproken op twee kwaliteiten, het bedenken van tactische interventies en het ongevraagd zelf een opgave kunnen maken.

donderdag 23 april 2015

Open data MeetUP bij de gemeente Deventer. #stadslabopen


Afgelopen dinsdag 21 april zijn 13 studenten Urban Studies die, net als de gemeente zelf, niet tot volgend studiejaar konden wachten om met stadsLAB-opdrachten aan de slag te gaan de uitdaging aangegaan om drie ‘Open vragen’ van de gemeente Deventer te beantwoorden. Open, omdat de vragen allemaal gaan over de ‘Open overheid’ en ‘Open data’. #stadslabopen dus!

In drie groepjes werkten de studenten in 1 dag, op locatie bij de gemeente Deventer, aan de vragen die door verschillende ‘vraagstellers’ bij de gemeente ’s ochtends aan de studenten werden gepresenteerd.  Na een dag onder hoge druk brainstormen en ideeën verzamelen hielden de studenten aan het einde van de middag een pitch voor een stevige jury bestaande uit de Wethouder Frits Rorink en lectoren Frans Jorna en Mettina Veenstra.
De groep die een super praktisch en bruikbaar antwoord wist te formuleren op de vraag ‘Which data first?’ kwam als winnaar uit de bus. Prijs? Naast een grote slagroomtaart en eeuwige roem, hoe kan het ook anders, een vervolgopdracht voor in het stadsLAB in het komende studiejaar! Een prachtige manier voor de studenten om vast hard te werken aan hun netwerk. Zomaar op een dinsdagmiddag 13 UrbanStudies-studenten die met de contactgegevens van 10 medewerkers van de gemeente, een wethouder en twee lectoren in de zak naar huis gaan! En 10 gemeentemedewerkers, een wethouder en twee lectoren die gezien hebben én enthousiast zijn geworden van de inzet en kwaliteiten van US-studenten.

De studenten zijn, helemaal binnen de thematiek van Living Technology aan de slag met vragen als:
-       

dinsdag 7 april 2015

Climate Game in het onderwijs

Gaming als onderdeel van het onderwijs? Ja dat gebeurt echt. 
Op 2 April hebben tweedejaars studenten van de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie en Milieukunde samen met internationale studenten, die dit semester het onderwijs volgen, de Climate Game gespeeld in het stadsLAB. Het spel maakt onderdeel uit van het vak Sustainable Development en in drie rondes moeten diverse doelen behaald worden. 

dinsdag 24 maart 2015

Studenten Urban Studies activeren Assen!


De eerstejaarsstudenten Urban Studies doen een project in Assen en de Assense bevolking mag dat weten! Vrijdag 20 maart zijn de ongeveer 100 eerstejaars dan ook de straat op gegaan om op verschillende, vaak ludieke, manieren aandacht te vragen voor hun project. Met deze aandacht proberen de studenten input van de bewoners en bedrijven in Assen te krijgen voor het project dat ze dit kwartiel uitvoeren. Het bezoek is niet ongemerkt voorbijgegaan!

Voor de integrale opdracht ‘Ruimte voor intitiatief’ maken de groepen studenten een plan voor een ruimtelijke ingreep op verschillende plekken in Assen. Een ingreep die ervoor moet zorgen dat veel plekken in Assen een stukje beter worden. Het vak ‘Activeer het netwerk’ haakt bij deze opdracht aan. De studenten worden uitgedaagd om zoveel mogelijk mensen en bedrijven in Assen te activeren om, bijvoorbeeld met social media, input te geven voor de plannen van de studenten. Een goed plan voor een plek kun je immers nooit maken zonder dit samen te doen met de mensen die dagelijks gebruik maken van die plek!

dinsdag 17 maart 2015

Studenten benoemen winnaar Lijsttrekkersdebat Provinciale Staten in Deventer Schouwburg

Studenten bewijzen weer midden in de maatschappij te staan. Bij het grote slot-lijsttrekkersdebat op 16 maart voor de Overijsselse verkiezingen van de Provinciale staten, bestond de jury uit studenten. Zeven vierdejaars studenten van de opleidingen Bestuurskunde, Ruimtelijke Ordening en Planologie, Stedenbouwkundig ontwerpen, Milieukunde en Small Business riepen na afloop van het debat in de Deventer Schouwburg, dat live op TV-Oost werd uitgezonden, D66 lijsttrekker Margreet Overman uit tot winnaar van het debat.

dinsdag 10 maart 2015

Met Bestuurskunde op excursie naar Brussel, Charlotte vertelt:


Brussel wordt gezien als de politieke hoofdstad van Europa. Een stad waar belangrijke besluiten worden genomen, en een stad waar van alles te beleven valt op cultureel, politiek en architectuur gebied. Brussel staat ook bekend om haar wafels en Atomium. Maar Brussel heeft meer te bieden. De studiereis naar Brussel heeft ervoor gezorgd dat ik een kijkje mocht nemen in het complexe proces van de Europese besluitvorming.

Als iedereen gesetteld is in de bus, kan het avontuur beginnen. Met de fijne gedachte dat de buschauffeur ons veilig naar Brussel brengt, is er alle mogelijkheid om een begin te maken met het bijkletsen met mijn klasgenoten. De eerste gesprekken komen op gang, de sfeer is optimaal. Aangekomen in Brussel  verbaas ik mij gelijk over de vele auto’s, files en stoplichten. Gelukkig worden wij heel luxe met een touringcar overal naar toe gebracht en hoef ik mij niet druk te maken over de drukte. Aangekomen bij het best wel luxe hotel is het de hoogste tijd om de hotelkamers te betreden.       

maandag 23 februari 2015

Storymap: Planologie en ICT komen samen


Tim Koetse, 4e jaars Ruimtelijke Ordening en Planologie student, heeft voor het 100 jarig bestaan van De Goede Woning een storymap gemaakt. Met een storymap kun je verhalen op een kaart zichtbaar maken. Voor De Goede Woning is het eigenlijk een wandeling door de geschiedenis van de corporatie in Apeldoorn geworden. Aan de hand van een aantal historische foto's wordt duidelijk wat De Goede Woning voor de ontwikkeling van Apeldoorn heeft betekent. Doordat het gelinkt is aan een kaart kun je ook zien waar de ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Bezoekers van de storymap kunnen het dan ook aan hun eigen omgeving linken. 

Bekijk de storymap


Kan er nog meer?
Er kan echt van alles in een storymap weergegeven worden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld hun projecten in beeld brengen. Gemeenten kunnen informatie over wijken en kernen laten zien enz. Eigenlijk kan elke organisatie de informatie die zij wil delen in één beeld duidelijk weergeven. Het maken van een storymap wordt één van de vele producten waar studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling en Bestuurskunde aan werken in het Saxion stadsLAB.

Over Tim:
De storymap heb ik gemaakt als onderdeel van zijn studieloopbaanontwikkeling voor vrije studiepunten. Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek. Ik vind het interessant om ICT en ruimtelijke ordening samen te brengen. Het is in de ruimtelijke ordening denk ik heel nuttig om bepaalde dingen in kaart te kunnen brengen op een interactieve kaart. Hierdoor kunnen bepaalde zaken eigenlijk in één oogopslag duidelijk worden weergegeven. Ook is een storymap denk ik een goed communicatiemiddel om als organisatie te laten zien waar je mee bezig bent.

vrijdag 20 februari 2015

Armoedepact Almelo onderzocht door Bestuurskunde studenten

Michiel Brinkman (student bestuurskunde) heeft met zijn stage onderzoek gedaan naar een digitaal platform voor het armoedepact.
Armoedepact groeit en wil meer sociale bloei
Zeven organisaties hebben zich woensdagmiddag aangesloten bij het Armoedepact Almelo. Daarmee staat de teller op 40 deelnemers.
Het Armoedepact wil de samenwerking tussen Almelose organisaties bevorderen en nieuwe initiatieven aanjagen. Onder meer traden toe het Jeugdsportfonds Almelo, Een KnipOog, Thuisteam Twente en Schuldhulpmaatje. Ook werd tijdens de conferentie, die in topsportcentrum IISPA begon en voortgezet werd in het gebouw van Oranje Nassau, bekend gemaakt hoe de 70.000 euro die de gemeente Almelo voor extra armoedeaanpak heeft gekregen wordt besteedt. Wethouder Cornelissen heeft voor een innovatieve aanpak gekozen. Hij geeft het geld niet aan individuele clubs, maar zet organisaties die veel raakvlakken met elkaar hebben bij elkaar aan tafel om tot één voorstel te komen om Almelo socialer te maken.
In de vijf jaar dat het Armoedepact Almelo bestaat is er best veel bereikt, maar het kan beter. Dat bleek ook uit onderzoek, gehouden door studenten van Saxion Hogeschool. Eén van de verbeterpunten zet Michiel Brinkman in de steigers: een open platform waar deelnemers, maar ook mensen in de stad met hun vragen terecht kunnen en elkaar kunnen vinden.
Bekijk ook het filmpje van die dag.

vrijdag 6 februari 2015

Zijn jullie dan alleen maar bezig met de stad?


Een goede vraag van een bezoeker op de Open Dag, 31 januari 2015
Het antwoord is: Nee! De stad staat immers niet op zichzelf. Nederlandse steden zijn sowieso geen grote wereldsteden. De “ommelanden” zijn nooit ver weg en altijd is er de invloed van wat er elders gebeurt, landelijk, in Europa, in de wereld… We plaatsen de stad dus in een breed perspectief!

“Hoe gaat dat dan?”
We besteden bijvoorbeeld aandacht aan demografische ontwikkelingen op het platteland. Zo heeft een tweedejaars projectgroep bestuurskunde-studenten de afgelopen periode in opdracht van het Groningse dorp Ulrum een ‘gereedschapskist’ gevuld met ideeën over Zorg. De studenten hebben onderzocht op welke manieren de zorg in het dorp zó geregeld kan worden dat hulpbehoevende bewoners (jong en oud) er naar alle tevredenheid kunnen blijven wonen.
Internationaal oriënteren onze studenten zich in de tweede helft van het tweede jaar. Bij een aantal praktijkopdrachten in het Stadslab zullen ze aan de slag gaan met de Urban Agenda van de EU en bij Bestuurskunde bieden we bijvoorbeeld vakken aan zoals Europees en internationaal recht en Europees beleid en politiek.

Meer weten?
Kom naar de proeflesdag op 18 februari of geef je op voor een meeloopdag!

dinsdag 3 februari 2015

Tweedejaars studenten Bestuurskunde helpen Bewonersinitiatief in Enschede Noord

Zes studenten Bestuurskunde hebben voor het kersverse Bewonersbedrijf Beien onderzocht hoe de initiatiefnemers van het Bewonersbedrijf andere vrijwilligers aan zich kunnen binden. Het Bewonersbedrijf is met vliegende vaart van start gegaan en er is nu dringend behoefte aan meer en andere actieve mensen. Beien zoekt mensen die een project willen ontwikkelen en opstarten, mensen die kunnen klussen, die het leuk vinden om iets te organiseren, ideeën hebben en die willen ontwikkelen. Daarnaast is Beien op zoek naar mensen die gebruik willen maken van de  diensten en faciliteiten van Beien. Het Bewonersbedrijf is voor, door en van àlle bewoners van Enschede Noord.
Een interactieve gastles van Ernst Bergboer     

Overleg met de opdrachtgever
Ernst Bergboer, de voorzitter van Beien, is de opdrachtgever van het onderzoek. In het onderwijsblok Leefbaarheid en Duurzaamheid zijn de zes BSK-studenten met zijn opdracht aan de slag gegaan. Ze hebben Bergboer geïnterviewd over de doelstellingen van Beien, zijn visie op het bedrijf, op de rol van het bestuur en de verwachtingen van de rol van vrijwilligers. Daarna hebben de zes onderzocht welke participatiemethodiek het best bij Beien past.


Het onderzoek voor Beien is erg interessant voor de opleiding Bestuurskunde. Burgerinitiatieven nemen enorm in aantal toe en zorgen voor veranderingen in de relatie tussen overheid en burgers. Voor de studenten was dit dè kans om met een heel actueel thema bezig te zijn en voor een echte opdrachtgever te werken. Beien gaat aan de slag met hun adviezen!