zondag 25 mei 2014

Saxion studenten Stedenbouwkundig Ontwerpen Internationaal: “Copenhagen Nordhavnen”

Tijdens het afstudeertraject van SO (Stedenbouwkundig Ontwerpen), werken Nederlandse studenten gedurende een jaar samen met studenten uit de hele wereld aan twee recente projecten in het buitenland, die elk een half jaar duren. We noemen dit afstudeertraject het Final Year. De studenten bezoeken met hun afstudeerbegeleiders de projectlocatie en werken ter plaatse met het werkveld en een universiteit. Het afgelopen semester hebben de studenten gewerkt aan het project “Copenhagen Nordhavnen”. De opdracht was om een strategisch en duurzaam stedenbouwkundig ontwerp te maken voor de herontwikkeling van de Nordhavnen. De Final Year studenten van SO begonnen het project daarom met een designweek in Kopenhagen, waar zij door professionals werden rondgeleid op de locatie en de meest recente stedenbouwkundige ontwikkelingen in het havengebied bezochten. Daarnaast deden ze een workshop waarin ze  de projectlocatie ruimtelijk hebben onderzocht en geanalyseerd. Deze workshop werd begeleid door Rita Justesen (head of Planning at Copenhagen City & Port Development).

In mei hebben de studenten tijdens een designweek in Rotterdam referentieprojectengeanalyseerd. Ze kregen ondermeer een rondleiding op Maasvlakte 2 en werkten op locatie in projectgroepen met het doel de in Rotterdam opgedane kennis te vertalen in het ontwerp voor de haven in Kopenhagen.

De resultaten van “Copenhagen Nordhavnen” worden op maandag 30 juni vanaf het middaguur in ruimte C.076 (Saxion Deventer) gepresenteerd aan het werkveld en andere belangstellenden. De twee beste projecten zullen worden gepubliceerd in het vaktijdschrift voor stedenbouw en landschapsarchitectuur “De Blauwe Kamer”.

donderdag 22 mei 2014

Studenten van het Saxion op bezoek in Cluj, Roemenië


Van 11 tot 17 mei zijn docenten en een groep studenten naar Cluj geweest. Cluj is de tweede stad van Roemenië en ligt in het Noordwesten van Roemenië in de streek Transsylvanië. Cluj wil de culturele hoofdstad van Europa worden in 2021. Voor die tijd moeten een aantal problemen aangepakt worden. 15 studenten van Saxion hebben met 18 studenten van European Studies van de Babes- Bolyai  University in multidisciplinaire en multiculturele groepen samengewerkt. Vanuit de academie Bestuur, Recht en Ruimte van Saxion ging het o.a. om studenten van Stedenbouwkundig Ontwerpen, Integrale Veiligheidskunde, Sociaal Juridische Dienstverlening en Urban/Rural Fringes and Smart Cities.  De groepen hebben oplossingen bedacht voor de invulling van court yards, de parkeerproblematiek en de mobiliteitsproblemen in de stad.

 

Als je denkt dat Roemenië onderontwikkeld is, dan heb je het mooi mis. Cluj heeft ongeveer 350.000 inwoners. 1 op de 4 inwoners is student aan de vele universiteiten die de stad rijk is. Op vele faculteiten wordt lesgegeven in Roemeens, Hongaars, Duits en Engels. Iedereen in de stad spreekt Engels en de studenten spreken het Engels buitengewoon goed. Door de vele studenten heeft de stad een zeer jeugdige en hippe uitstraling. Overal zie je jongeren. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en de sfeer is buitengewoon prettig. De stad heeft ontzettend veel restaurants en pubs die stuk voor stuk hipper zijn dan de gemiddelde horecagelegenheid in Nederland. Het eten is van een zeer hoog niveau voor een zeer lage prijs. Volgend jaar is Cluj dan ook European Youth Capital! Niet alles is natuurlijk fantastisch. Wat zeker voor verbetering vatbaar is, is het verkeerssysteem en het giga parkeerprobleem. Deze problemen schreeuwen om goede ideeën van de studenten.

donderdag 15 mei 2014

Onderzoek en Onderwijs

Bij Saxion verzorgen we niet alleen opleidingen, maar doen we ook toegepast onderzoek. We helpen organisaties met vraagstukken waar ze in de dagelijkse praktijk mee worstelen. Het succesvol ontwikkelen van innovatieve toepassingen die het leven makkelijker, slimmer, prettiger of betaalbaarder maken, gaat de komende jaren een steeds belangrijkere rol spelen bij alle opleidingen. Door toegepast onderzoek en multidisciplinaire samenwerking leren studenten innovatieve technologie succesvol toe te passen binnen hun vakgebied.
Gedurende de onderzoeksfase wordt er nieuwe kennis opgedaan voor de opleidingen, waardoor ze goed aan blijven sluiten op de (toekomstige) arbeidsmarkt.

De Urban Studies werken voornamelijk samen met het Kenniscentrum Leefomgeving.
Door de nieuwsbrief te lezen kun je kijken wat dit zoal inhoud.